Iso siivu suomalaisen muodin historiaa

Normaali

Merja Salon kirja – yhden kiinnostavan kulttuurihistoriasiivun raamattu, if you please – Muodin ikuistajat ei ole uusi opus. Se on ilmestynyt jo neljä vuotta sitten. Ja nämä neljä vuotta olen kuolannut ja miettinyt, josko joku ostaisi tuon mulle vaikka 50-vuotislahjaksi, tai jotain. Nyt kuitenkin on sen verran jouluinen olo lumisateineen kaikkineen, että menin ja ostaa päräytin ihan itse. Eipä tarvi odottaa ensi vuoteen.

Syvä ja onnellinen huokaus. Tässä kirjassa on niin paljon sitä, mikä mua kiinnostaa: suomalaisen vaatteiden käytön ja arvostuksen historiaa arjessa ja juhlassa, maan vaatetusteollisuuden historiaa, paljon tuttuja henkilön- ja firmojen nimiä, upeita kuvia ja tietenkin myös muotivalokuvauksen historiaa – sen näkee kirjan nimestäkin. En edes tiedä, miksi nämä mua kiinnostaa niin kovin. Lapsena vissiin jäänyt tarpeeksi pimentoon vaatteilla koreilusta ja ulkoisiin takertumisesta, ja nyt aikuisena on varaa ottaa takaisin kaksin käsin. Koska valmisvaatteista sopii mulle vain hasardina promillen verran, ja harvoin viitsin edes ommella mitään, tämä on sitten mun tulokulma muotiin ja vaatteisiin ja asessoreihin. Toisten ihailu, lehdet, kirjallisuus, blogit.

Ja blogeista puheenolleen, kaikille kymmenille muotibloggareille Salon kirja saattaisi myös olla avartavaa luettavaa ja katseltavaa. Ymmärrän jos ihminen itse ottaa peilin kautta muotibloginsa kuvat, ne saattaa ihan luvalla olla sitä lolita-lähtöistä varpaat sisäänpäin -nököttämistä kuvasta toiseen, mutta monella on toinen kuvaajana – ehkä voisi vaikka viikonloppuisin yrittää vähän vaativampaa asettelua ja valoa?

muodinikuis

Merja Salo: Muodin ikuistajat – Muotivalokuvaus Suomessa. Taideteollinen korkeakoulu. 336 s (2005)

4 responses »

  1. Niin, SINÄ JUST! Pyydä Henksua ja sukulaisia keräämään kolehti kohti seuraavaa synttäriäsi tai joulua, mä en nimittäin saa toista henkilökuntahinnalla. Ihmisille se on 58 e.

  2. Päivitysilmoitus: Meinaamisesta toimintaan | Zepanderi laua ääres

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s