Unohdettujen unien luola

Normaali

DocPoint: Werner Hertzog CAVE OF FORGOTTEN DREAMS

Jean M. Untinen-Auel: Maalattujen luolien maa

Ylläolevat liittyvät toisiinsa ihan konkreettisesti. Untinen-Auel on muodostanut kiinteän suhteen mm. Hertzogin leffan esittelemän luolan Chauvet Caven tutkijaan Dr. Jean Clottesiin ja pelmunnut parissa Clottesin ”hallinnoimassa” luolassa ennen Maalattujen luolien maan kirjoittamista.

Luin kirjan viime vuonna, lähinnä siksi, että olen lukenut sarjan muutkin kirjat. Tuli hypittyä aika paljon jaanaamista ja kuvauksia.

Siksi että… en ollut nähnyt vielä Hertzogin 3D-leffaa jonka näin eilen…

Nimittäin, oli semmoinen päräys se, että varmaankin lukisin Untinen-Auelinkin tarkemmin jos nyt aloittaisin! Leffa esitettiin Kinopalatsin isoimmassa salissa, eikä syyttä. Sali oli täynnä. 3D-efektiä käytettiin surutta läpi dokumentin, mikä oli kiehtovaa muutenkin kuin luolassa kuvatuissa osissa. Ja se luola. Voi jumalauta. Päähän koskee kun yrittää ajatella. Ensinnäkin ne maalaukset on tavattoman kauniita. Osa niistä on jostain 30 000 – 40 000 vuoden takaa, ja esimerkiksi päällekkäisillä tai vierekkäisillä kuvilla voi olla viidentuhannen vuoden ikäero. Miettikää hetki. Kahden vierekkäisen maalauksen ikäero on yli tuplasti sen mitä meidän ajanlasku on ollut olemassa.

Oli muuten ylevät puolitoista tuntia. Se on harvoin käytetty sana – ylevä – mutta juuri tähän sopiva. Salista lähti kuin puhdistuneena. Me ollaan niin pieniä ja niin noloja kaikessa ylimielisyydessämme ja suuruudenhulluudessamme. Ja joku vielä kehtaa epäillä, että taide olisi jotenkin sekundääriä ihmisen elämässä.

EDIT: Hannu Pulkkinen HS 31.1.12:

6 responses »

 1. Perjantai 27. tammikuuta 2012
  Salin paikkaluku: 145
  Paikkoja vapaina: 0

  Lauantai 28. tammikuuta 2012
  Salin paikkaluku: 145
  Paikkoja vapaina: 0

  FFfffffuuuuuuuu

 2. No niinpä tietysti. Kyllä se varmaan tulee telkkaristakin, mutta 3D… iso kangas… pahoittelen!
  Ellet sitten soita sinne ja sano, että miljuuna ihmistä tahtoo lisänäytöksen. Onhan niitä lisänäytöksiä ennenkin järjestetty leffefestareilla. Jo tämänkertaisessa DocPointissakin Finnsurffareista.

 3. Tekisivätköhän nuo niin härskisti että jättäisivät tuon esitykset sitten tähän festariin? Elättelen toivoa, että näkisivät sen suosittuudessa tilaisuuden ja panisivat sen sitten myöhemmin uudestaan näytille tavallisen ohjelmiston seassa.

  Vaikka voihan olla, että tavallisella ohjelmistolla on tietyt standardit jotka sen mukaan otettavan elokuvan tulee täyttää. Sellaiset ”täyttä kuraa ja yleisön tulee poistua teatterista pettyneenä ja rahanhaaskauksesta vihaisena” -standardit.

  Ja joo, ilman muuta haluaisin tämän nähdä nimenomaan 3D:nä teatterissa. Edellinen, ensimmäinen ja ainut 3D-kokemukseni (Tron) oli sen verran kehno, että tämä saattaisi hyvinkin olla ainut joka sen kykenisi pyyhkimään pois.

 4. On Finnkino ottanut kasakaupalla ohjelmistoon leffoja esim. Rakkautta&Anarkiaa-setistä. Ja onhan ne esittäneet joitain dokumenttejakin. Tää sentään on ihan kunnollisen leffan pituinen – puolitoista tuntia – joten toivoa on. Silti niille olisi hyvä sanoa, ettei jää sit ainakaan siihen ettei kukaan reagoinut…

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s