Capaskatchat

Normaali

Ne Bloggerin kamalat captchat, joita olen toistuvasti kironnut tässä blogissa ja tuolla maailmassa – nepä pikkupirut taitaakin vähän huijata meitä? Nyt kun on päästy eroon kahden ”sanan” sutuista, joita luultiin kamaliksi, saatiin niiden sijaan ”sana” ja suttuinen numerosarja. Pahempaa! Usein numerot on niin suhruja, ettei niitä voi mitenkään nähdä, joten sitten sitä kirjoittaa mitä vaan että pääsee tarpomasta siinä junkissa. Ja vualaa, viesti meni taas läpi. Que? Kokeilkaa. Ei ne numerosarjat välttämättä meinaa mitään. Vai olenko mä muka saanut oikein joka sarjan, jonka olen heittänyt silmät kiinni?

Ja tietenkin, taas kerran toivoisin, rakkaat bloggeristit, ottakaa ne sutut pois. Jos teille tulee spämmi, se joko menee filtteriin tai tulee läpi. Jos se tulee läpi, senkun tuhoat sen. Kommentoijilta niiden captchojen kanssa tappeleminen vie iän ja terveyden. Mene asetuksiin, etsi kommenttien hallinta ja se kohta on siellä. Joo? Kiitos.

Mainokset

19 responses »

 1. Kun joskus aikanaan kauan sitten käytin Bloggeria, oli ongelma minun kannaltani siinä, että välillä spämmejä ryöpsähti läpi kymmeniä, jos ei suorastaan satoja kerrallaan. Poistelepas niitä sitten manuaalisesti! Rehellisten kommentoijien kannalta taas ongelmana oli se perhanan captcha.

  Kypsyin sitten koko touhuun ja siirsin kaikki blogini WordPressiin. Sen käyttämä Akismet on suorastaan taivaallisen nerokas spämmifiltteri. Ottaa vielä kaiken lisäksi opikseen omista virheistään eikä ihmisparkojen tarvitse sotia captchan kanssa.

  Viime aikoina tosin kommenttini eivät ole menneet läpi WordPressin blogeihin, välillä ei edes omiini. Tämäkin saattaa lipsahtaa spämmiosastoon.

 2. Bloggerissa on (ollut) hyvä roskapostisuodatin, tosin viime kuukausina se on ruvennut päästämään läpi skeidaa. Joko spämmääjät ovat kehittyneet tai suodattimet löystyneet. Joissain niistä kommenteista on puhuttu esim. miesten vehkeistä ihan sillä oikealla nimellä ja silti kommentti on päässyt läpi.
  Mulla ei kyllä pitäisi olla sitä sanavahvistusta päällä, joten vaan poistelen niitä spämmejä sitten yksi kerrallaan. Onneksi niitä nyt ei tule edes päivittäin.

 3. Ei kun sori, ei miesten vehkeistä, vaan ”aikuisviihteestä” sillä toisella nimellä. :D (Jääkö tää nyt WP:n filtteriin?)

 4. Minä otin ne kirjainnumerotunnisteet pois päältä. Omaan blogiini ei roskaviestejä vielä ole tullutkaan, mutta Vuodatuksen blogiin tulee, josta poistelen roskaviestejä huomatessani. :)

 5. Miten se bloggerin filtteri, kun mun mielestä se toimii. Mulla on yksi blogi bloggerissa, ja joskus filtteristä tosiaan löytyy 30 venäläistä spämmii, mut ne on siellä. Mikäs niiden siel on hautuessa.

  Mieluummin spämyt sumpussa kuin captchat kommentoijille – vanha suomalainen sananlasku.

  Ite kyllä tykkään kovasti wordpressistä. Kaikin puolin selkeämpi kuin bloggeri, ja spämmisuodatus on oppivainen.

 6. Rarkasti toisrat omia tuntojani!

  Meillä on ollut opiskelijoiden kanssa käytössä bloggerin blogit, ja heille olen antanut ohjeeksi jättää kirjaintunnisteet veks asetuksista. Toimii mainiosti, sillä kurssiblogit harvoin saavuttavat niin roimaa suosiota, että yltäisivät spmmerien tutkaan. MUTTA kun pyysin yhtä suosittua bloggerblogaajaa kokeeksi avasemaan ovet, oli spämmitulva kymmeniä kommentteja muutamass tunnissa. Hänen piti laitta tunnistus päälle, kun ei halunnut päivystää ovella spämmejä blokkaamassa. Eli tasapainoiluksimenee: kommentoijan ruska vastaan bloginpitäjän tuska. Edelleen kehotan aina ensin kokeilemaan vapaata sisäänpääsyä, ja vasta jos roskatulva on kohtuuton voi ottaa hidasteet käyttöön. (Opiskelijat yleensä tottelevat, jos toivovat saavansa multa palautetta, oon niin onneton niiden kirjainalkometrien kanssa, että useimmiten joudun tahkoamaan monta kertaa ja kummasti kommentti siinä alkaakin tuntua niin lattealta, että joutaa jäämään lähettämättä)

 7. Mutta mikä siinä bloggerissa sitten vetää spämmereitä? Tuleehan mullekin wordpressiin spämmiä, ehkä pari kertaa kuussa 3-5 per blogi. Eli ihan erilaisesta määrästä puhutaan.

 8. Joskus joku väitti, että google nostaa bloggerin merkinnät helposti ylös hakutuloksissa. Jos siltä pohjalta spekuloitaisiin, voisi ajatella, että bloggerblogit nousevat wordpressiä helpommin näkösälle tuntemattomuudesta ja päätyvät samalla spämmerien tietoisuuteen. Noin se voisi mennä, mutta voisi toki olla menemättäkin.

 9. Nuo streetviewsta poimitut numerot ovat kyllä silkkaa sosetta. On aina valtavan lukutaidoton olo, kun hankaa tunnistusta menemään jo kolmatta kertaa siinä onnistumatta :/

  Olipa hyvä, että mainitsit, niin tajusin käydä katsomassa roskapostikansiotani (luulin, ettei minulle edes tule spämmiä). Sinne oli hukkunut useampia kommentteja Paavolta ja Harmilta. En kyllä käsitä, miten heidät on luokiteltu spämmereiksi, kun viestien rakennekin poikkeaa täysin perus roskaviesteistä…

 10. Nyt kun on alettu haukua Blogspottia niin… tuokin on outoa, että roskapostikansio on piilossa. Meil täällä wööpöössä heti kun menee ohjausnäkymään (eli useimmiten silloin kun aikaa kirjoittaa jotain uutta, kasvattaa linkkilistaa tms.) filtteröityjen lukumäärä on heti siinä kannessa. Joskus suodatukseen päätyy asiallisia ihmisiä, ihan hämärillä perusteilla, mut kun niitä vapauttelee sieltä tarpeeksi usein, filtteri oppii. Polgalla on tästä etenkin kokemusta :-)

 11. Kyllä mä luulen, että kyse on juurikin siitä, että Bloggerin (Googlen) blogit nousee Googlen hakutuloksissa korkeammalle kuin esim. WordPressin blogit. Tosin tuo ei kyllä selitä sitä, miksi Vuodatus on kaikkien aikojen spämmikuningas blogialustoissa, vaikka siellä olisi sanavahvistus päälläkin. Tai ainakin sen ns. vanhan Vuodatuksen aikana, tästä uudesta en tiedä, kun olen kaikin tavoin jättänyt laivan.

  Mut en mä silti vaihtaisi. Tänne tai muuallekaan.

 12. Päivitysilmoitus: Kirottu captcha | Larkon havaintoja

 13. Vuodatuksen varmistus muistaakseni ainakin joskus oli yksinkertainen numerolitania, sellaiset on nykyisin melkein yhtä helppo koneen lukea kuin ihmisen. Muitakin keinoja noiden murtamiseen on.

  Google on virittänyt alkujaan skannatun tekstin oikoluvussa hyödyntämänsä reCAPTCHAn näyttämään nyt skannattujen sanojen lisäksi noita Street View’n katuosoitenumeroita. Idea on joka tapauksessa sama: näytetään kaksi tunnistettavaa kohdetta, joista toisen merkityksen Google tietää jo, toista ei. Söherö, jonka merkityksen Google jo tietää, on se varsinainen varmiste, eli vain sitä verrataan käyttäjän syötteeseen.

  Käyttäjän toisesta söheröstä tekemän tulkinnan syöte lisätään vain Googlen tietokantaan sellaisenaan (yhdessä muiden käyttäjien samasta söheröstä tekemän tulkinnan kanssa sitä käytetään osoitenumeron tai skannatun tekstin kyseisen kohdan koneellisen tulkinnan apuna). Siksi varmistuksesta pääsee läpi, vaikka syöttäisikin toisen söherön kohdalle ihan mitä tahansa, kunhan se toinen on oikein, ja tämä oikein mennyt sattuu olemaan varmiste.

  Järjestelmä perustuu siihen, että käyttäjä ei periaatteessa tiedä kumpi söheröistä on varmiste, ja joutuu siksi antamaan parhaan arvauksensa molemmista päästäkseen läpi. Ainakin minun näppituntumani kuitenkin on, että jos toinen söheröistä on ilmiselvästi toista hankalampi, niin se on se, jonka tilalle saa syöttää mitä hyvänsä, ja selkeämpi söherö on varmiste.

 14. Jani,
  Mielettömän mainiosti perusteltu tuo kahden söherön taktiikka! Käykö siinä niin, että Google vähän niinku sorsastaa sen alkujaan tuntemattoman söherön? Kun suurin osa yrittäjistä on veikannut jotain yhdistelmää, siitä tulee ”totuus” ja jatkossa juuri sitä komboa edellytetään?

  T. Sä
  (Ensimmäisessä kommentissani en tieten tahtoen typotellut, mutkun iPad… Sen tekstin jos luitte, ymmärrätte, miksi minun on välillä mahdotonta saada niitä tunnisteita läpi: ei riitä, että niistä saa selvää, pitäisi vielä osata täpytellä oikein!)

 15. Zepa, joo, olen jo tottunu siihen että joudun moderointiin melkeinpä systemaattisesti joka kerta, alustasta riippumatta (niin käynee tämänkin kommentin kohdalla). Tässä kontekstissa tietty erityisen hupaisaa sikäli, että captchan täyttelyllä siltä yleensä välttyy (joskin ankarimmin vartioiduissa silläkin pääsee vain moderointiin saakka).

  Sä, juuri noin se on, osuit naulan kantaan. Mm. osa Gutenberg-projektin kirjoista on skannattu, tai siis niitä skannauksia tulkkautettu, tuon avulla. Googlehan sitten kylläkin skannaa (tai skannasi, en tiedä sen projektin viime käänteistä) ihan ei-PD-kirjojakin puhtaasti omiin kaupallisiin tarkoituksiinsa, eli sille tämä ei ole hyväntekeväisyyttä.

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s