Vihjeettömät, kasvattamattomat

Normaali

Istuin ratikassa sinkkupenkillä sen oven lähellä mistä tulee sisään lastenvaunuja. Vaunutilassa oli jo kahdet vaunut, mutta sen tilan vieressä on lisää tilaa, koska saranapenkit pysyy pois tieltä niin kauan kuin niillä ei istu kukaan. Samalta pysäkiltä tuli sisään kaksi esimurrosikäistä suomalaiskakaraa ja japanilainen pariskunta leveine vaunuineen. Kakarat valtasivat saranapenkit heti, ja japanilaiset jäi hinkkaamaan vaunujaan siihen edestakas ja yrittämään saada ne pois ihmisten tieltä, mutta eihän ne saaneet koska sen viimeisen vaunupaikan veivät nää persepäät. Niille ei mennyt ollenkaan perille mitä siinä heidän suoraan silmien edessä tapahtuu. Näytin niille käsillä eleen ”nouskaa”. Koska hokaaminen oli nolla-aivoilla nollassa, myöskään tämä ei mennyt perille. Ja japsit yrittää edelleen, eivät edes kehdanneet katsoa näihin kahteen palikkaan päin – en ihmettelisi jos myötähäpeä käytöskyvyttömiä paikallispenskoja kohtaan olisi jo hiukkasen lainehtinut.

Sanoin pennuille: ”Ettekste oikeasti älyä nousta – kattokaa nyt vähän tilannetta.”
– Nouse ite!
Te olette vaunupaikalla, mun nouseminen ei auta mitään.

Ei nousseet. Virnistelivät vaan kun olivat saaneet huomiota. Annoin sitten huomiota kunnolla, jäin tuijottamaan niitä ihan piruuttani.

– Mitäsä tuijotat?
– Kattelen vaan, mahtaako tuollaisiin päihin kehittyä myöhemminkään järkeä, en olis kovin varma.

Lähdin kirjaston pysäkillä pois. Käytävä oli ihan tukossa, luonnollisesti. Takaovesta ulos.

Vasta aikoja myöhemmin tajuisin, mitä ois pitänyt tehdä: kännykkä taskusta ja ottamaan kuvia. Ne visva-aivopennut olis hermostuneet sen verran, että olisivat ehkä lähteneet kauemmas ja vapauttaneet vaunulle paikan. Kuvia pennuista, kuvia koko tilanteesta. Kyllä julkisella paikalla saa kuvata. Oma hoksaamattomuus vitutti niin paljon, että toivottavasti siitä säilyy muistijälki seuraavaan kertaan, kun olen taas tilanteessa, joillaisia ei tarvitsisi olla olemassa.

Uskomatonta perseilyä! Että eivät luovuta paikkaa vaikka suoraan sanotaan! Ilmeisesti kalustetuissa huoneissa asuminen ei ole oikein täysillä onnistunut näin pösilöiden keskenkasvuisten perheissä.

8 responses »

 1. Voi elämä mitä tulevaisuuden toivoja!
  Mutta hyvä, että edes sanoit jotain. Kaikista kiusallisimpia on ne tilanteet, kun kukaan ei uskalla tai kehtaa sanoa mitään. Toivottavasti niille penskoillekin jäi siitä jotain korvan taakse, vaikka ylpeys (tai tyhmyys, mikä lie) ei antanutkaan sillä kertaa myöten nousta.

 2. Sinä sentään teit asiassa edes jotain, se on tosi hienoa! Hyvä sinä :) Olen myös joskus törmännyt tuollaisiin ”tulevaisuuden toivoihin” (ja joskus vähän menneisyydenkin). Aina ne tilanteet jaksavat ällistyttää, se typeryys… miten sellaista voi olla olemassa. Harmittaa, että useinkaan tuollaisissa tilanteissa ei älyä toimia siten kuin pitäisi. Ne tulevat niin yllättäen ja tilanteet menee nopeasti ohi. Monesti olen toivonut, että olisi enemmän harkinta-aikaa, jotta osaisin toimia paremmin…

 3. En mäkään tiennyt :-D Niko Kivelä, jee<3

  Joo mul ei oo usein sukupolvikuilua jos tarvii käydä kasvattamaan ihmistä. Mut soisin tietysti, että ihmisiä vasiten tekevät hoitaisivat myös niiden kasvatuksen. Ettei vieraiden tartteis.

 4. Tuli tuosta mieleen frendi joka päätyy ( koska kusipääbarometrii jo lähtökohtaisesti töiden takia on valmiiksi nollilla ) tavanmukaisesti kouluttamaan kansalaisia. Lähinnä alaikäisiä. Kerrankin haki ipanuutensa koulusta ja todisti parin 4-5 luokkalaisen syljeskelevän SUUSSA KUOLATTUJA PAPERITOLLOJA iäkkäämmän rouvan päälle. Nainen ei uskaltanut sanoa mitään mutta arvaa ihan muutaman kerran kuka avautui. Seurasi huutomatsi esiteinien ja frendin kesken. Lopulta kaikki muut metrovaunun matkustajat ( siihen aikaan kun oli työmatkalaisia ihan parikin hassua ) mulkoilivat syljeskelijät vaunusta ulos. Frendi ajatteli että paree pedata opettajia ettei omaa lasta kiusata koulussa ja seuraavana päivänä soitti kouluun, kertoi tilanteen ja siitä seurasi painokas keskustelu kys. oppilaiden luokassa suorituksesta ” koulumatkat ” ja näin päin pois.

 5. Pitää puuttua. Jonkun pitää puuttua kun ei vanhemmat ole osanneet tehdä niistä ihmisiä.

  Täällä on kehittymässä hieno horrorstoorien ketju, ai hitsi.

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s