Sossukyllästys

Normaali

Taas on vähän sellainen sossiaaliseen meediaan kyllästynyt olo. Kun mä haluaisin vaan pitää lystiä. Mut meepä tuonne twitteriin ja geeplussaan, niin kaikki markkinoi jotain, jos ei muuta niin itteensä. Ok, twitterissä on se hyvä, että sieltä voi lukea päivän uutiset ja hälyt heti ekana, ja sitten vasta mennä katsomaan ne toisarvoisemmat jonnekin Hesariin tai Ylen saitille. Mutta. Kaipaan sellaista läppää kuin esim. Hyvissä ja huonoissa uutisissa. Että on jokin asia, mistä homma ryöstäytyy täysin, verbaliikka ja mielikuvat juhlii ja on ihan oikeita syitä nauraa massu solmussa. Joskus blogeissa siihen törmää. Oikeesti on aika ruvella luettuaan jotain tosi makoisaa vämpytystä. Mutta niitä hetkiä laskiessa ei tarvi kromosomisormia ja -varpaita, ihan nämä tavanomaiset setit riittää.

Tää markkinointihenki tuppaa myös nykyisiin sossumeedion tapaamisiin. Kun meil oli ne wanhat areenat ja ihmiset ja tapaamiset, ne tapaamiset oli pääperiaatteessa iloista pörinää baarissa. Mut nää nykyiset, ne kokoontuu yhteen miettimään miten sosiaalista mediaa voisi käyttää opetuksen kehittämisessä ja fakin markkinoinnissa ja miten voi perustaa jonkin kivan virman jonkin härpäkkeen ympärille. Let me tell ya: kun ns. sosiaalisessa mediassa joskus ennen mainittiin sen ravintolan nimi, johon oli tarkoitus kokoontua, ainakin pari jo älähti että HAAAA! mitäs täällä mainostetaan jotain ravintolaa häh, ei tää oo mikään flaijeri tai teevee! (No, miten se paikka olis pitänyt kertoa?) Tarkoitan vaan, että tää miten ja mitä kommunikoidaan, on muuttunut suorastaan pöyristyttävällä tavalla alle kymmenessä vuodessa.

(Joo, tiedän että muutama päivä sitten kirjoitin tapaamisista paljon positiivisemmin. Mut nyt istunkin yksin kotona enkä ole just tullut pileilystä adrenaliinit höyryten.)

Nää noutänks-fiilikset on nousseet nyt taas parin viime viikon aikana. Yksi syy siihen, että kirjoitin pienen jutun tässä aihepiirissä pörräävistä asioista, ja olisi se ehkä alustavasti menossa yhteen kirjaan. Olisi kiva jos onnistuu, en olekaan vuosiin kirjoitellut enää mitään julkisuuteen. Siis ittenäni.

Mainokset

12 responses »

 1. Mullahan blogikuolema alkoi siinä vaiheessa, n. 2007 keväällä, kun aloin käyttää blogeja voimallisemmin osana opetusta. Sitä sitten olen tehnyt kuusi vuotta ja kutistunut verkkoelämän kivasta liki täysin. Viime viikolla oli puhetta yhden kollegan kanssa, millä nimellä itse kukin aikoo yhdessä opetukseen liittyvässä kimppablogissa huseerata. Mulle tuli oikein pakokauhu, pitäisikö minun tosiaan hylätä koko Sä-lätkä ja esiintyä Irmelinä. Sanoin, että voin kyllä omalla nimellä ammatillisen uskottavuuden nimissä allekirjoittaa, mutta profiili on Sä. Sillloin on sisällä edes hippu entistä leikkivää ydintä. Irmeli on paljon tylsempi ja toisikompi tyyppi! Kollegani on fiksu nainen ja ymmärsi angstailuni: Sä saa jakaa.

  Jotkut tekevät kaikenlaisia asiota niin kauhean tosissaan: lukevat elämäntapaoppaita ja kasvatuskirjallisuutta ja perehtyvät somen hyötykäyttöön opaskirja kädessä. Voisi kai sitä luottaa vaistoonsa ja olla itsenänsä. Eniten opin blogien maailmasta silloin vuosia sitten, kun en yhtään yrittänyt oppia. Ettsiis, niin täysin komppaan tätä merkintääsi!

 2. No siis tuolla Facebookissahan… Joo, tiedän, ettet halua etkä mitään, mutta ainakin mun seinälläni ja parhaiden kavereiden jutuissa käydään justiinsa tommosta iloittelua ja pidetään hauskaa. Välillä joku voi yrittääkin puhua asiallisia, mutta melko usein takavasemmalta tulee joku, joka perseilee sen taas ihan vyön alle.
  Yritän vaan sanoa, että siellä voi oikeasti olla hauskaa ja nokkelia tyyppejä eikä aina vaan tyhmää ja tyhmiä tyyppejä. (Olenhan mäkin siellä, hah hah!)

 3. Tiina, joo uskon ja tiedän. Mutta en halua tulla sinne, toistan nyt itteeni. On siinä sekin, että olen muutenkin netissä ihan liikaa. Sit jos siellä olisi vielä kivaa, niin ei tästä tulis mitään.

  Olin siellä pari viikkoa kissoina. Omat kaverit samat kuin livenä / muualla netissä. Ei vakuuttanut. Sit on vielä se FBn yleinen kompleksisuus, Yksityisyysasetuspulmat ja muu julkisuuteen tullut. No, nää on jo puhuttu…

 4. Puhuttu on, tulin silti komppaamaan Tiinaa. Ihania vaelteluryöpsäyksiä on ollut ja parhaimmillaan meno kuin ennen tiedät kyllä missä. SÄ:lle muuten yritin FB:ssä laittaa viestiä, mutta koska ne kuuluisat yksityisyysasetukset — joiden kanssa mulla ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia — olivat ilmeisesti just kohillaan, tuli viesti bumerangina takaisin :-) Ja muuten, joudun tilaamaan Feissarimokat lukijaan, koska muulloinhan mää en niitä näe, kun kaveripiirini koostuu vain älyköistä, jollainen itsekin tietenkin olen (muahahaAH, olen piilotellut urpokaverit samoin kuin hekin varmaan minut). Toi muuten juuri tuossa juoruaa, että F-Securella olis jokin yksityisyysasetuksia tarkistava ilmainen erityiskikkare tyrkyn.

  Vähän sääli on tietysti, että sää tunnut juuri FB:n tapaista palvelua kaipaavan, mutta tämmöistähän tää elämä on. Helvetin epäreilua ja sitten sitä kualee :-D

 5. Joo joo JOO, en lukenut.

  Koitetaan nähdä kesällä siel toisessa kaupungissa. Tiiä vaikka tulis ryöpsähdeltyä ja naurettuakin. Mietin just päivällä että se M.Pirh näyttää ainakin hinkkaavan Hgin ja Treen väliä koko ajan – miksen mä saa samaa matkaa kuljettua kuin kerran vuodessa? Niin hä niin?

 6. Kyllä juu! Molempiin tai kaikkiin. Ei tää välimatka niin kartsee ole kumpaankaan suuntaan, etteikö ihmiset voisi livekyläilyäkin harjoittaa jopa tämän tästä :-)

 7. Nämä kohujutut FB:sta tuppaa hymyilyttämään monella tasolla. Vaikkapa nyt ensinnä niin, että kuka aikuinen ihminen tosiaan kuvittelee, että ilmaisia aterioita on, ja toisaalta niitä edes vinkuu. Miksi Yrityksen A — tässä tapauksessa siis FB, toisessa toinen — pitäisi tehdä ilmaiseksi kenellekään mitään? Vaikkapa nyt toiseksi nousee mieleen se, että jos tästä jutun käsittelemästä puolesta tosiaan saa herkkään hipiäänsä näppylöitä, miksi ihimeessä ei käy muuttamassa sitä pientä asetusta, kun se ei todellakaan ole vaikeaa. Tai miksi ei tee niin kuin sinä, eli jos kokee tilanteen kertakaikkisena riistona ja vääryytenä, pysyttele pois yhteisöpalveluista. FB:n läpinäkyvyydessä on tosiaan, niin kuin jutussa todetaan, varmaankin sitten parantamisen varaa, ja sen tekeminen on ihan satavarmasti helpompaa kuin tyhjästä nitisevien ihmisten typeryyden parantaminen. Ihmisten typeryys taas on maailmassa, se ei ole alustariippuvaista, valitettavasti. UGH.

 8. No esim FBiin verratuna sfnet kyllä oli ”ilmainen ateria”, mutta ei sitä silloin ajatellut, koska se oli vaan niin. Ei tullut muuta mieleenkään.

 9. Joo, totta tosiaan! Yliopistohan sitä (kai?) ylläpitää. Sfnetissähän (ja nyysseissä ylipäätään) ei ole minkäänlaisia yksityisyysasetuksia, ihan kaikki on julkista kirjoittelua, mikä onkin varmaan sen kurjin puoli: esimerkiksi sen lemppariryhmän kävi kaltoin, kun se yksi kahjo tuli ja kakkasi koko hiekkalaatikon pilalle. Tein muuten piston sinne pari kuukautta sitten, oi haikeus, eipä siellä paljon enää tuttuja ole. Sen jälkeinen FB:n ryhmäkään ei ole kauhean aktiivinen, varmaan juuri siksi, kun sekin on julkinen eikä enää voi ihan täysin luottaa siihen, että netinkäyttäjillä olisi tajua kontekstista niin kuin vanhoina hyvinä aikoina. Ei sinne tule enää samalla tavalla hölistyä kuin muinoin. Mutta kuten juuri tuolla toisaalla eilen todettiin, olisi elämä aika paljon tylsempää varmaankin, jos silloin aikoinaan ei olisi tullut sfnetiin öksyttyä :-)

 10. On se paljon tuonut hyvää elämään, kyllä :-)

  Sfnetissä ei ole enää koordinattoreita ja ryhmät on käynnissä niin kauan kuin on käyttäjiä. Mutta mitään huoltoa ei siis enää, ei HMJ ei Tuuli ei kukaan. Juttelin just viikolla Hmj:n kans puhelimessa tästä. Yhdestä tilastothredistä katoin että esim maalikuussa 2005 sfnettiin oli tullut noin 200 uutta theradin aloittava artikkelia joka päivä. HMJ kertoi, että esim sfnet.kuluttajissa on ollut koko vuonna 15 postausta. Että tähän tapaan se hiipuu…

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s