Tavan tuiverrusta Raamatun päälle

Normaali

Jos ei joku vielä tiedä, niin tiettäväksi: mulla ei ole tunnesuhdetta sen enempää Raamattuun kuin kristinuskoonkaan. Raamattu on kirja ja kristinusko on yksi uskonto muiden joukossa. Niinpä mua ei yhtään nirhi lukea T.P.Laineen kirjaa Tie Voimaan – Havaintoja shamaanien ja joogien tekniikoista (josta löytyy kammottavan huonosti Googlella mitään), jossa Raamattu uudellentulkitaan aika reippaasti joogatekniikoiden ja shamaanitekniikoiden kautta. Mukana on vahvasti myös parantamiskyvyt ja itsensä parantaminen, aivosähköjutut, sähkövaraukset ihmisessä, hindulaisuus, transsitilat ja muuta.

Kirja on kiinnostava. Oikeasti. Ja HYVIN kiinnostava jos olet kiinnostunut myös uskontojen historiasta, shamanismista tai joogasta!

Muutenhan tämä olisi pelkkää hupia, mutta kirjan johdannon on kirjoittaneet pari tutkijaukkoa Helsingin yliopistosta (Tom Sjöblom, Jarmo Laine), eli tavallaan ei mennä ihan huruvaihteella, minkä muuten näkee viitteiden määrästä ja lähdeluettelosta myös. Tutkijaukot tuumaavat suunnilleen, että harrastaja-kulttuurihistorioitsija ei ole tehnyt tieteellistä tutkimusta siinä mielessä että ei olla institutionaalisen tieteen kentällä, mutta että äärimmäisen kiinnostavaa ja kohtalaisen perusteltua juttua silti. ”… asemansa puolesta Laine on vapaa spekuloimaan sellaisilla ideoilla, jotka akateemisen tutkijan näkökulmasta ovat vielä liiankin rohkeita.” (Sjöblom)

Esimerkkejä: Mooses ja Jeesus olivat oikeasti joogaguruja, opettajia. Jeesus oli myös parantajashamaani jolla oli kyky lietsoa itsensä transsiin. Opetuslapset olivat mestarin joogaoppilaita. Lähi-Idän uskontojen rukousrituaalit viittaa joogasarjoihin. – Okei, näen miltä teksti näyttää. Mutta tarkoitus onkin vain herättää uteliaisuutesi: miten Laine perustelee nuo uffojutut niin että on jopa saanut kaksi oikeaa tutkijaa taakseen?

Uskovaiset todennäköisesti repivät sloggejaan kirjaa lukiessaan, meno äityy sen verran vauhdikkaaksi kautta linjan. Mutta kamoon – onko Isä, Poika ja Pyhä Henki, taivas ja kuolemanjälkeinen elämä ja vaikka kasteen voima jotenkin vähemmän häröjä konsepteja? Epäilen suuresti.

Hainpa sitten myös Raamatun kirjastosta. Alkoi vähän kiinnostaa, että jos lukee satunnaisesta raamatunkäännöksestä vaikka kokonaisen evankeliumin (eikä vain muutamaa riviä) niin saanko oman mielikuvitukseni heijastamaan Laineen esittämiä teorioita? Vai pitääkö kaivaa haarukalla?

Oon sen verran hörhö, että mielestäni kohta on aukeamassa tooooosi mielenkiintoinen viikonloppu :-D

Mainokset

6 responses »

 1. Toinen hörhö ilmoittautuu! Pakko pistää mieleen toi opus, koska kävin juurikin tänä keväänä keskustelua uskonnoista ja keskustelun aikana pyysin toista osapuolta huomioimaan kuinka jotkut rukousasennot ovat hyvin lähellä joogasta tuttuja. Joo. Toi mun täytyy tsekkaa ulos. Hörhöä viikonloppua hei!

 2. *ylätassu!* Joo, ainakin kirjastosta saa tätä lainaksi. Saattaisin ostaa omankin jos jää kovin kiinnostamaan vielä viikonlopun jälkeen. Ei voi olla kauhean kallis, tämmönen ohut läppy.

  Kiitos, hörhöä viikonloppua itsekullekin vaan!

 3. Kyllä, kuka tahansa voi kurkkia rajan taakse noilla ikiaikaisilla tekniikoilla. Se raja ohenee taas.
  Mutta nämä menetelmät ovat atavistia; ihminen vaipuu unen kaltaiseen meditatiiviseen tilaan, jossa tietoisuus laajenee ja portit aukenevat, vaikuttavaa se on epäilemättä, mutta onko se nykyihmisen duuni?
  Bodhisattvapolku esimerkiksi pyrkii ohjaamaan oppilaan ohi noiden psyykkisyyden vaiheiden – olen nähnyt elämäni aikana, että ne, jos yksilö ei olekaan täysin itsetietoinen, vääjäämättä häntä harhauttavat – monesti, valitettavan usein, tuhoisin seurauksin.
  – koska sellainen osan minä, jonka kurinalaisuudessa pitäisi kuolla, alkaakin sitä vastoin kasvaa ja muodostaa egosentistä persoonaa..
  Suurin ongelmahan on länsimainen materialistinen kulttuurimme jossa nämä kaikki ovat yksi epäanalyyttinen nippu.
  Akateemisen tutkijan, kuten Sjöblom, näkökulmasta nämä teemat saattavat vielä olla liiankin rohkeita, totta. Käsittelin itse myös tätä aihepiiriä varovasti pienessä tutkielmassa indoktrinaatiosta (aivopesusta, iskostuksesta): ainahan se niitä lähteitä kirjatessa mietityttää, miten hyvin ne kestävät ja menee läpi.
  Totuusvoima on yksi aika hyvä; ei ole muuta kestävää tietä, kuin että ihmiset oppivat ajattelemaan omilla aivoillaan, ja punnitsemaan kaiken itsenäisesti.

 4. Nykyihmisellä on paljon kaikenlaista sälää arjessaan, epäilemättä tukkii tietä syvempiin suuntiin. Välillä kuitenkin osuu kohdalle jotain uteliaisuutta herättäviä juttuja, kuten nyt vaikka tämä.

  Joogaa käytän itse ihan vain jumppana, en edes yritä sen suhteen muuta. Pari hengitysharjoitusta ehkä silloin tällöin, mutta kun niissäkin rupee huimaamaan :-D Shamanismi taas on muuten vain kiinnostava juttu, vanha ja laaja-alainen perinne. Tunsinkin yhden shamaanin aiemmalla kotipaikkakunnalla, hän asui vain vajaan kilometrin päässä mun kodista, niityn ja metsän seassa.

 5. Itsekin joogaan jumppatarkoituksin, mutta myönnän että sen jälkeen on jotenkin kirkasotsaisempi ja buenompi fiilis myös. Se saattaa johtua vain siitä että jos päässä pyörii läjäpäin kaikkea tehtävää ja suoritettavaa ja hetken aikaa malttaa olla hiljaa ja keskittyä venytykseen ja hengittämiseen, voi silloin paremmin.

  Tämäkin napsahti kirjalistalle ( tack ) kiintoisuutensa tähden. Filosofiat, ajatukset ja tavat etsiä tietä on kiehtovia itsessään. Teininä luin kaikki uskonnolliset kirjat mitä sain käsiini, Bagavadghita kulki silloin kassissa koko ajan ja Raamattu myös ( Vanha Testamentti räjäytti tarinan. Sitä luin tehden muistiinpanoja kun en saanut niistä sukusotkuista ensin selvää ) ja tätä nykyä saan valtavia aivomyrskyjä Koraanin kimpussa. Hanki se käsiisi jostain, I mean it!
  Uskon että jaan kanssasi saman ambivalentin suhtautumisen maailman uskontoihin. Jokainen ihminen kai kurottelee kohti parempaa fiilistä ja jos ripustautuminen johonkin ” suurempaan ” olevuuteen on se juttu, antaa palaa. Mutta vakaasti uskon siihen että jokaisella ihmisellä on vapaa valinta joko hyvään tai pahaan, seurata mutufiilistä tai sitten rynniä vastavirtaan hampaita nirskutellen.
  Shamanismi on loistojuttu. Ennen ihmisrotu oli vain yksi eläinlaji muiden joukossa. Jossain vaiheessa ihmiset dumppas yhteyden luontoon mutta aina on onneksi jossain joku joka ei ole unohtanut. Pakanuus on myös yhteydessä luontoon ja traditioon.
  Asiasta huopikastehtaaseen- hauska katsoa ihmisten aitoa hämmennystä kirjahyllyillä jos ne osuvat juuri tähän aihepiiriin. Sieltä löytyy Bear Heart Koraanin vierestä, Raamattu noituuksien vierestä, Hinduismi nojaa muina rauhantekijöina Hasidilegendojen Yhdeksään porttiin, mikä toiselta puoleltaan halailee Wiccaa ja kaiken nitoo selvännäköisyys, Nostradamus, Budddhismi ja Nalle Puhin filosofia. Siihen kaiken väliin jää vaikka mitä muuta huippua. Kaikki ovat iloisesti sekaisin keskenään eikä yhtään sotaa ole syttynyt. Ihmisten passais ottaa oppia!

 6. Joo, olen kiinnostunut monenlaisista ajatus- ja uskomusrakennelmista, mutta uskovaiseksi heittäytyminen ei kiinnosta, suunnasta riippumatta. Ainoa jumalapatsas meillä on Bastet, ja sekin vitsillä.

  Kirjastossa oli vain yksi Raamattu, tää osui olemaan 1992 käännös. TÄTÄHÄN VOI LUKEA! Normaali ihminenkin! Ne vanhemmat käännökset on kaikki niin anakronisia että ei jaksaisi. Tosin tuon Laineen aineiston kanssa tämä taas on liian uusi, pitäisi olla 1938 käännös. Mut ihan sama. En meinannut tehdä tästä väikkäriä.

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s