Jankuti jank, Nesbø

Normaali

En vaan edelleenkään jaksa tykätä Jo Nesbøstä. Näen kyllä, että on taitava juonenpunoja ja kirjoittaja, mutta taitavuuden laskelmoivuus ärrrrsyttää. Laskelmoivuus oikein korostuu tässä viimeisimmässä, Poliisissa. On aikaa kun olen edellisen kerran lukenut Nesbøtä, mutta mulle on jäänyt mielikuva, että silloin ärsytti lähinnä murhien laskelmoitu superällöttävyys. Nyt uusimmassa laskelmointi esiintyy esim. jatkuvasti toistuvana kuviona, jossa lukijalle uskotellaan jotain, ja paria riviä tai paria sivua myöhemmin täydelleen puretaan se kuva, jonka lukija ehti saada päähänsä. Ei Nessukka siinä tee sen kummempaa kuin Joanne Harris tekee Herrasmiehissä ja huijareissa (kerran, eli hän saa huijattua lukijan yhteen ainoaan pitkään väärinkäsitykseen kirjan alusta lähtien) eikä Harris toimittanut sillä ollenkaan ärsyyntynyttä oloa vaan ihailua. Mutta Nesbø toistaa ja toistaa huijauskaavaa, ja se alkaa vituttaa siinä kohtaa kun joutuu taas kerran selaamaan taaksenpäin ja etsimään, millä lailla se johdatti harhaan.

Saatan mä näitä lukea jos kohdalle osuu, mutta Nesbø olisi suunnilleen viimeinen joka päätyisi omaan kirjahyllyyni.

10 responses »

 1. Nesbøta en ole lukenut, vaikka on usein kehuttu. Harrisia olen ja rakastan. Tuo Herrasmiehiä ja huijareita oli aivan huikea. Sitä sai aika kauan räpytellä silmiään lopuksi. Varsin taitava huijaus oli se. Huono puolihan tuollaisissa kirjoissa on se, että toinen lukukerta olisi tylsempi, koska tietää jo sen jujun.

 2. Niinpä! Vaikka tykkäsi eka kerralla, toinen kerta on turha. Sääli! – Voihan sitä Nespöötäkin kokeilla kirjan tai parin verran, onhan se ihan älyttömän suosittu. Mä en vaan jaksa sitä yhtään enää.

  Onneksi maailmassa riittää kirjoja. Toiseenkin kertaan luettavia. Otin kirjastosta juuri kaikki löytämäni Westlaket vaikka olen lukenut ne varmaan jo kahteen kertaan. Saattaa mennä kolmas vielä näin vuosien jälkeen ihan helposti :-D

  http://www.donaldwestlake.com/dortmunder/

 3. Kiintoisaa :) Olen etsiskellyt uutta dekkarikirjasarjaa itselleni ahmittavaksi ja kokeilen nyt Nesbøn ensimmäistä kirjaa, Lepakkomiestä. Alku on tempaissut mukaansa, saa nähdä, miten jatkon käy. Toisaalta on ikävää kokeilla ja etsiä uusia hyviä kirjailijoita, mutta toisaalta se on ihan kiinnostavaakin. Ehkäpä kokeilen nyt Harrisia, tuo Westlakekin lienee kiinnostava?

 4. Nan, Karin Fossum? Anna Jansson? Joko Stieg Larsenit on luettu? Rex Stoutin Nero Wolfet on hauskoja kans.

  Joanna Harris ei ole varsinaisesti dekkarikirjailija vaan ihan muuta, mutta lue tuo yks kirja, se on aika jees monen mielestä.

  Mulle Nespöön Lumiukko oli sellainen, että vannoin etten ikinä lue siltä enää mitään. Mut luin nyt vielä tuon Poliisin.

 5. Mun mielestä Harrisilta sopii lukea mikä tahansa kirja, paitsi ei ehkä Sinisilmää, se jotenkin lässähti loppua kohti.

  Niin ja jos jollakulla on Stieg Larssonit lukematta, niin äkkiä hommaamaan!

  Ja onko C. J. Sansom tuttu? Luostarin varjot ja Musta tuli on dekkareita, joskin 1500-luvun Lontoossa ja vähän poikkeavia muutenkin. Mua harmittaa, koska niitä on viisi, joista meidän kirjasto tuntee kaksi ensimmäistä ja viidennen. En kai minä nyt voi lukea kahta ensimmäistä ja hypätä sitten viidenteen! Talvi Madridissa ei ole dekkari, mutta passaa sekin lukea.

 6. Kiitos vinkeistä! :) Stieg Larssonit olen lukenut, mutta nuo muut mainitut ovat lukematta. Niistä on hyvä jatkaa. Olen lukenut tähän mennessä mm. Åsa Larssonia, Arnaldur Indridasonia, Henning Mankelia, Alexandra Marininaa… Hyviä ovat olleet.

 7. Itse tykkään Nessu-sedästä, mutta Lumiukon jälkeen jouduin pitämään todella pitkän tauon äijästä. Siinä korostui aivan erityisen ärsyttävällä tavalla se jatkuva maton jalkojen alta vetäminen uuden kutominen tasan samasta pajunköydestä… Poliisi on vielä lukematta, mutta lukemani sen pitää, vaikka varmaahan se on, että siinäkin on taas samat temput eri käärepaperissa.

  Mainioita dekkarivinkkejä näissä kommenteissa! Joku Åsa Larsson odottaakin vuoroaan hyllyssä, kun sen kirjaston poistoista mukaani poimin.

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s