Verkkoeläin

Normaali

Duunissa alkoi olla semmoista mielipidettä, että mun pitää laittaa virman Feispoop-sivulle samat tiedotteet kuin muihinkin uutiskanaviin. Tällä kertaa mielipide äityi lähes kädestäpitelyksi Poopiin kirjautumisen ja sivun hoitamisen suhteen, joten tottelin heltymätöntä vinkkailua ja tein profiilin Poopiin.

Hiljaa siellä ja kädet peiton päälle! En tietenkään omalla nimelläni, vaan inhimillistetyllä väännöksellä virman nimestä.

Ihana ja ketterä työkaverini (ja muutenkin kaverini) T on yksi virman sivun admineista. Meidän piti ensin kaverustua Poopissa ennen kuin hän pystyi tekemään musta sivun adminin, mutta se oli lyhytaikaisin kaveruus ikinä, ei olla enää puuppikamuja. En halua kavereita enkä halua muutenkaan pörrätä siellä, kunhan laitan vain ne hemmetin tiedotteet ja loggaan kiireellä ulos.

Toisaalta, tästä retkestä jäi vähän semmoinen pörinä päälle, että pitäisikö sinne LinkedIniin kuitenkin… oon ollut siellä silloin kun palvelu oli uusi, mutta lähdin pois. Profiilin hävittäminen oli helvetin vaikeaa ja aikaaviepää, siksi ymmärsin välttää Feispoopiin menemisen. Nyt FBn profiilin hävittäminen on kuitenkin mahdollista, ja meinasin ehkä kannattais tarkistaa miten LinkedInin laita on vastaavasti.

Mainokset

8 responses »

 1. Sinäkin! Pari vuotta sitten kirjaimellisesti itkin, sillä minut oli myyty vetämään opettajille neljä settiä parin päivän ”sosiaalisen median opetuskäytön kurssitusta”. Tarjouspyynnössä luki, että 2 – 4 palveluun pitäisi perehtyä. Sitten kaksi päivää ennen aloitusta kerrottiin, että nyt ovat tilaajayhteisöjen isopomot päättäneet, että kahdessa päivässä vetastaan menemään Googlen palvelut, Blogger, Wikispaces ja Facebook. Ihan mielipuolista kuvitella, että joku nuo kaikki ottaisi ja omaksuisi kahdessa päivässä. Ja vielä mielipuolisempaa kuvitella, että minä sen FB-osuuden ohjaan, kun vakaasta tahdosta ja harkiten olin härvelin ulkopuolelle jättäytynyt silloin joskus 2007 kun palvelun aamuhämärissä sain ensimmäiset lähentely-yritykset .

  Olisi pilvin pimein vinkeitä ja hyödyllisiä palveluita, joiden opetuskäyttöön soveltamista osaisin ohjata omakohtaisen käyttökokemuksen pohjalta. Ja sitten olisi FB, jota en ole käyttänyt. Totta kai, minun silloin pitää opettaa Facebookia, eikö! Siinä sitten Spögen kanssa harjoittelin ja itkin, että millä helvatun oikeudella työnantaja voi myydä minut Facebookiin!

  Sittemmin en ole antanut itseäni yllättää: aina näitä someiluita vetäessäni aloitan sanomalla, että FB ei kuulu repertuaariini, mutta parin sadan muun kivan palvelun käyttöönotossa voin olla kumppanina.

  FB-kammoni vuoksi olen sitten saanut sääliviä katseita kollegoilta, joiden muu atkoominen osaaminen on isosti jäljessä omastani. On siinä välillä ollut itsetunto koetuksella, mutta nyt helpottaa: kun mun silmissäni liki tietoverkkokaveeramisen kantaäidiksi laskettava Zepa ei tunne tarvetta Facebookille, en tod oo huonossa seurassa!

  -Sä

  PS Linkedinissä olen ”käyntikorttina” ja parissa ryhmässä, jotka ovat sinne pesiytyneet. Olen kokenut sen siksens käteväksi esim. Kv-konferensseissa, joista olisi kuuten tuomisina kasa hukattavia pahvikortteja.

 2. Musta FB on lähinnä tunkio miljoonine kärpäsineen. Tosin ei G+ paljon sen parempi ole, vaikka mielessäni kantaa elististisemmän mestan leimaa. Sehän on kuitenkin palvelu johon google pakkonaittaa heti jos ihmisellä on gmail, joten ei ihan reilu meininki sielläkään suunnassa.

  Tajuan että mun pitäisi vaan hyväksyä se, että helppojen alustojen myötä someen tulee kaikki muutkin kuin mun kivat ja fiksut kaverit. Mut kun en vaan saa sitä sointumaan.

  Ja se on ihan totta että työnantaja ei saa eikä voi pakottaa ketään minkään palvelun käyttäjäksi. Itehän mäkin sen profiilin tein. Ajattelin ettei se mua kosketa, oikeasti, koska en meinaa pörrätä. Teen vain pakolliset eli päivitän sivulle uutiset.

  Sitäpaitsi, mitä sitä fBookia edes opettamaan kelleen. Osaahan nuo kaikki sinne mennä ihan itekseenkin.

  Fb on vastenmielinen myös siinä, että se pakottaa valitsemaan sukupuolen. Siinä G+ sentään voittaa, ne on tajunneet että RUUDULLA OLEVALLA TEKSTILLÄ EI OLE SUKUPUOLTA. Ellei joku sitten ehdottomasti halua toitottaa olevansa mies tai nainen.

  • Zepa, vaikka opettajat osaavat mennä Facebookin privaattipersoonina, niin sitten tarvitaan opetuksia, kun pitäisi pystyä seurustelemaan opiskelijan kanssa heittäytymättä kaverikseen. Eli siis niiden groupien käyttöä ja asetusten laittelua ohjailin. Mutta en tykännyt siitä puuhasta. Joistakuista ihmisistä kaikki internetiin kirjoitettava on tekstiä, ei ole eroa, millä välineellä kirjoittaa. Minusta taas on niin, että joka alustalla on oma luonteensa ja käyttökohteet, jotka erityisesti sopivat just sillä välineellä toteutettavaksi (esim. On eri juttu keskustella lähettämällä erillistä avaamista edellyttäviä liitetiedostoja kuin keskustella foorumilla. Yhdessä kirjoittamiseen jaettu Google-dokumentti tai wiki sopii paremmin kuin wordifilun kierrättäminen sähköpostilla. Opiskelijalla on omassa blogissaan valta ja opettaja on kyläilemässä kommenteissa, mutta oppimisalustalla opettaja määrää ja opiskelija kyykkii, missä käsketään jne.) Koska minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta FB:n luonteesta ja sielusta (onko niitä), onminun pirskatin vaikea ohjata fiksuun FB:n opetuskäyttöön!

   Google + yhteisöjä olen viime aikoina melko onnistuneesti kokeillut ”verkkohubeina” ohjauksien antamisessa. Pelkät piirit ovat hankalia, kun piirit ei vältsyyn kohtaa ja silloin oppiskelijoilla pakkaa olemaan hahmotusvaikeuksia.

   -Sä

 3. OK, opettajan sielu puhuu:-) Mun ei onneksi tarvii välittää koko feispoopista. Sinne LinkedIniin vois kohtsillään ehkä.

 4. Olen itse taistellut kuin eläin (ignoroinut lakonisesti) naamakirjaa vastaan. Aikoinaan kun luin ehtoja, siis jo vuosia sitten, kaupunkilaisjärkeni sanoi aika nopeasti että kaikki materia siellä käytännössä on jonkun muun omistuksessa juridisesti kaikin puolin mikä siihen aikaan oli nono verrattuna siihen ettei se näinä päivinä ole enää mitenkään ainutlaatuinen. Mutta juridiikan kannalta nyrpistän edelleen nokkaani (ja toinen paska pinterest, helou. Kiva katsella sisustuskuvia siellä mutta en jaa sit yhtään mitään yhtään kellekkään) ja kaikista kamalinta… siellä pitäisi sosialisoida muiden ihmisten kanssa. Mielummin työntelisin vaikka nuppineuloja kynsieni alle. Ja kuinka kenenkään aika riittää tohon kaikkeen!?! Joskus on viikkoja että puoleltaöin ennättää kurkata sähköpostit sekuntimeiningillä ja se siitä.
  Mäkin luulin aina olleeni muinaisfossiili jurakaudelta kun sanon vain aina kuivasti etten ole feissarissa. Juu en liitykään. En tahdo, juu ei kiitos. En missään ryhmissä en. MMMhhm. Jup. No. Dänks nope edelleen. Jonka jälkeen kummeksuva keskustelukumppani tuijottaa aidon kauhuissaan kuinka KUKAAN ei tietoisesti halua jakaa kaikkea kaikille jonkun ulkopuolisen domainin omistuksessa. Jep, joku tässä on hullu.

 5. No se aikahomma mullakin tökkii. Voin nytkin olla koko päivän verkossa (siis jopa lomapäivän – töissähän niin kuuluukin olla) ok voi olla että katon myös Areenaa ja ruutu.fi:tä eli ”katon telkkaria” mutta kuitenkin. Ei tarviis enää hirveesti uusia houkuttimia!

 6. Mä ymmärrän ton aikahomman täysin, mutta noin niin kuin muuten tahdon korostaa, että siellä Facebookissa ei ole pakko hyväksyä kavereiksi muita kuin ne omat fiksut kaverit (kuten mut!). Mä näkisin, että se paikka on eniten omien kavereiden kanssa yhteydenpitoa ja privaatimpaa hassuttelua, kun taas Twitter ja G+ (jos noista jälkimmäisessä edes on ketään) on vieraiden tyyppien kanssa verkostoitumista. Mutta joo, aikahomman takia itse panostan Facebookiin (määrä korvaa monesti laadun jutuissani) sekä blogiin (määrä ei korvaa edes laatua). ;)

  Pakko ei oo, kunhan sanoin (taas ja taas ja taas).

  (Pahoittelut sulkeiden vähäisestä käytöstä).

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s