Arki ja aktiivisuus

Normaali

Jatkan vielä hetken tuota omaa liikuntajuttuani ja myös Tiinan. Luin eilen tämmöisen Arto Pesolan kirjan Luomuliikunnan vallankumous. Liitän tähän muutaman kuvan tekstistä. Avaa jonkin verran niitä visioita, joita sekä Tiina että mie mainittiin: liikunnan prot ja oikeasti liikkuvaiset muut elää niin eri mielenmaisemassa kuin me tavalliset möllit, jotka haluttais liikkua vain sen verran että kestetään terveinä, ja mielellään jos ei moinen jynkkä veisi aikaa joltain oikeasti kiinnostavalta.

pesola2

pesola1

pesola3

Niin, miksi aktiivisuuden alaraja on kuntoliikunnassa? Se tuntuu heti esteeltä mielessä. ”Kyllä mää mutta kun.” Siihen, että ihminen kestää terveenä, riittää tavallisesti arkipäivään sitoutuva aktiivisuus, kunhan pystyy kehittämään sellaisen arkipäivän että siinä on vähemmän istumista ja lojumista. Eli ei antauduta painovoiman paijattavaksi. Sit vartalonmuokkaus ja patin kasvattaminen, ne on erikseen.

Ite en tosin nyt heti näe, miten tekisin arkipäivästäni tään aktiivisempaa, kun seisoen ei pysty tekemään duunia eikä kävelykään toinna muuta kuin kostautuu kipuina, jos ei heti niin illalla. Ehkä jos vaihtais vaikka työtuolin takas jumppapalloon, nyt kun eletään taas tummien housujen aikaa.

(Kuntoliikunta eli tää mun oma kotisali ei nyt hirveästi houkuttele. En ole viikkoon tehnyt mitään, kun oon ollut joko kipeänä tai toipumassa tai pelännyt, taasko puklu alkaa. Lisäksi meillä on vain piirun verran yli 20 lämpöä, sekään ei houkuttele vähentämään vaatetta. Mutta vielä täältä noustaan.)

7 responses »

 1. Olen sanonut tämän ennenkin ja sanon taas. Perimmäinen vika on siinä, että mm. liikunnanopettajat on kilpaurheilijoita. Niiltä pitäisi ottaa sekuntikellot, mittanauhat ym. välineet pois, etteivät alkaisi kilpailemaan oppilaidensa kautta. Koululiikunnassa pitäisi opettaa penskoille, että liikkuminen on kivaa ja on sama mitä teet kunhan jotakin teet muutakin kuin istut ja makaat. Mutta ei, koululiikunnassa jaetaan numeroita, järjestetään hiihto-, juoksu-, sukkulaviesti- ja yleisurheilukilpailuita, joiden tuloslistan alku- ja loppupään kymmenen nimeä jokainen saman koulun yli 7-vuotias osaisi luetella ilman kisoja ja mittaamistakin. Lisäksi top-10-penskat saa vielä koulujenvälisten ja muiden isompien kisojen aikaan vapaata koulusta. Reilua!

  Kilpaurheilijapenskat kyllä löytää paikkansa kilpaurheilussa. Tavispenskat ei löydä sisäistä liikkujaansa, kun niille opetetaan koulussa, että ovat liikunnassa paskoja. Kuka haluaa tehdä mitään missä on paska? Ja minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, eikö niin?

  Voihan liikunnanopettajat sanoa yrittävänsä opettaa lapsille liikunnan iloa, mutta kun ne puhuvat eri kieltä kuin nämä, joita yrittävät ”opettaa”. Sama kuin Suomen ja Viron kielet, kuulostaa samalta, mutta silti ei ymmärretä toisiaan.

  Ugh. Maailmassa on virheitä.

 2. Niin hyvin riimitelty, Henna. Tuoltahan se lähtee. Suurin osa suomalaisista on jo koulussa ehdollistettu siihen, että liikunta on paskaa pakkopullaa ja siinä on huonot ja hyvät. Taistele siinä sitten aikuisena moisesta yli, kun ois muutakin tekemistä.

 3. Niin. Mä itse tunnun olevan ääripäiden ihminen: joko vihaan liikuntaa tai sitten rakastan sitä täysillä. Itse asiassa tuntuu, että ilman tuota ”useus, teho, kesto ja liikunnan tyyppi” en olisi koskaan siihen rakastunutkaan.

  En tarkoita tai ajattele, että tällä hetkellä harrastaisin liikaa liikuntaa, mutta saapa nähdä tuleeko joskus – sitten mummona – vastaan sellainenkin elämäntilanne, jossa löydän jonkinlaisen kultaisen keskitien. Mieluummin niin, kuin että jämähtäisin taas sohvanpohjalle mässyttämään sipsiä. Aika näyttää.

  Ja kyllä, oma liikunnanvihani kumpusi nimenomaan koululiikunnasta. Kauan siitä kestikin päästä eroon.

 4. Tiina, treenaat kyllä pal-jon, mutta en haluu sanoa että liikaa, koska oot onnellinen. Ja sitäpaitsi oon vaan katkera kun ite oon laiskaperse enkä viiti tehdä tarpeeksi :-D

  Ei se sohvanpohja ookaan mikään supermesta. En oo ikinä oikein ymmärtänyt sipsien päälle, mutta kirja saa kyllä kummasti jumittamaan petissä IIIIHAAANNN liikaa.

 5. Jäin ihan fundeeraamaan tätä aihetta. Ennen liikuin valtavia määriä. Viimeisimmän leikkauksen jälkeen on täytynyt olla muina naisina, niin kuin ei oliskaan ja se vähä mikä sitä ennen oli, on jäänyt pois. Kunnes veitseä pitelevä uusi paras ystäväni näyttää vihreää valoa aktiviteeteille.
  Ennen leikkausta venyttelin ja tein kaikkia kivoja liikkeitä keskenäni (kivoja= mielellään sellaisia mitä saa tehdä lattialla maaten tai istuen tai muuten vain low impactia. Vähän balettia, joogaa ja muuta juttua) heti aamulla herättyäni ja sitten iltapäivällä. Aamulla veri lähti kiertämään ihan eri tavalla ja iltapäivän blah meni heti ohi. Pointti on siinä että jos se ei ollut mukavaa, en tehnyt sitä. Sitä paitsi mun nivelet on jo skeidana eniveis joten barometri jonkun hikirytkyttämisen dissaamiseen on lähes olematon. Elämä on liian lyhyt ikävyyteen, pakkotekemiseen ja spandekseihin.

 6. ”Elämä on liian lyhyt ikävyyteen, pakkotekemiseen ja spandekseihin.” Jes.

  Mulla mene nykyään työmatkoihin toista tuntia päivässä, pahimmoillaan jopa kaksi. Eli aamulla herätys on myös aikaisemmin kuin ennen. En vaan ehdi, kun haluan nukkua joka minuutin minkä voin. Vielä viime vuonna olin ihmisten ilmoilla töissä, oli mahdolista käyttää joku 10-15 min aamulla venyttelyyn ja sit 20 min matka duuniin. Pashat nyt on. Enkä muutenkaan enää pysty aamulla, koneiston täytyy käynnistyä ensin. Wanha mikä wanha.

 7. No, mä _tiedän_, etten treenaa liikaa, koska mulla on sellainen pro tyyppi, joka sanoo mitä voin/pitää tehdä ja mitenkä paljon. Sitä ei edes niin hirveästi kiinnosta mun onnellisuuteni. (No vähän toki kiinnostaa). :)

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s